Primum nil nocere!Mi a farmakovigilancia?

Mi a farmakovigilancia?


A farmakovigilancia fogalma felöleli a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében kifejtett tevékenységek összességét. A WHO 2002-es meghatározása szerint a farmakovigilancia „a gyógyszerek káros hatásaival, vagy gyógyszerrel kapcsolatos egyéb problémák észlelésével, értékelésével, megértésével és megelőzésével foglalkozó tudomány ill. tevékenység.” ("The science and activities relating to the detection, assessment, understanding and prevention of adverse effects or any other drug-related problem.")

Az Európai Bizottság kiadványa szerint a farmakovigilancia a gyógyszerek biztonságosságát folyamatosan nyomon követő, azok kockázatának csökkentése és előnyeinek növelése érdekében kifejtett ténykedést felölelő eljárás és tudomány, kulcsfontosságú közegészségügyi tevékenység. ("Pharmacovigilance is the process and science of monitoring the safety of medicines and taking action to reduce risks and increase benefits from medicines. It is a key public health function." European Commission)

Az OGYI honlapján (www.ogyi.hu/mellekhatas-figyeles) az alábbi meghatározás olvasható: A farmakovigilancia mindazon tevékenységek összessége, amely a biztonságos gyógyszeralkalmazást célozza. Ide tartozik a gyógyszer-mellékhatások felismerése, jelentése, összegyűjtése, elemzése, különböző intézkedések útján történő megelőzése. E tevékenység résztvevői a gyógyszer-előállítók és forgalmazók, az orvosok, gyógyszerészek és egyéb egészségügyi szakemberek, illetve a gyógyszerügyi hatóságok.

A szó etimológiájáról rövid játékos ismertetőt talál a www.gyogyszereberseg.hu honlapon.